Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Η Εκκλησία της Ελλάδος βγάζει «στο σφυρί» έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου της πρωτεύουσας - Θέλημα Θεού... να μη μείνει ούτε ένα δέντρο στην Αθήνα!


Θέλημα Θεού... να μη μείνει ούτε ένα δέντρο στην Αθήνα!

Στέργιος Ζιαμπάκας

Η Εκκλησία της Ελλάδος βγάζει «στο σφυρί» έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου της πρωτεύουσας, τα ακίνητα-φιλέτο συνολικής έκτασης άνω των 190 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη ● Η Εκκλησία εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο ως «φερόμενος ιδιοκτήτης» διότι ο δήμος δεν απαλλοτρίωσε ποτέ τις εκτάσεις λόγω υψηλού κόστους ● Η υπόθεση έχει μακρά δικαστική «ουρά», την οποία η Εκκλησία θέλει να «φορτώσει» στον όποιο επενδυτή.

«Θέλουν να κάνουν μπίζνες at no cost. Αποστολή της Εκκλησίας όμως δεν είναι οι μπίζνες. Εκτός αν η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει γίνει Βατικανό και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι…». Με αυτό το δηκτικό σχόλιο, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος, αναφέρεται στην πρόσφατη κίνηση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος να βγάλει «στο σφυρί» ακίνητα-φιλέτο έκτασης άνω των 190 στρεμμάτων στην περιοχή της Βουλιαγμένης.

Με σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος η ΕΚΥΟ καλεί επενδυτές να αξιοποιήσουν ή να αγοράσουν τις κατάφυτες εκτάσεις που είναι πολεοδομικά αρρύθμιστες, δηλαδή δεν έχουν καθοριστεί οικοδομικές γραμμές, χρήσεις γης και όροι δόμησης. Πρόκειται για τις τελευταίες ελεύθερες και πράσινες εκτάσεις της πόλης και η δημοτική αρχή ξεκαθαρίζει ότι είναι «αποφασισμένη να ασκήσει όλα τα ένδικα, τεχνικά και πολεοδομικά μέσα για να στηρίξει τη φυσιογνωμία και την ομορφιά της πόλης. Δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να τα καταστρέψουμε όλα», μας λέει εμφατικά ο δήμαρχος.

Τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν δεσμευθεί σε προηγούμενες δεκαετίες από τον δήμο. Δεν απαλλοτριώθηκαν όμως λόγω υψηλού κόστους. Οι δεσμεύσεις ανακλήθηκαν το 2004. Στο Κτηματολόγιο οι εκτάσεις είναι καταχωρισμένες στην Εκκλησία. «Δεν πιστεύω ότι ποτέ η Εκκλησία απέκτησε νόμιμα τους τίτλους», λέει ο δήμαρχος κάνοντας λόγο για εκτάσεις «φερόμενης ιδιοκτησίας» της Εκκλησίας, η οποία από την πλευρά της έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον του δήμου ζητώντας να δοθούν πολεοδομικοί όροι. Η υπόθεση εκκρεμεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντέλλος θεωρεί ότι η πρόσκληση της Εκκλησίας προς τους επενδυτές «αποτελεί έναν ελιγμό, μια μόχλευση της διαδικασίας από την Εκκλησία, που ξεκινάει από ψηλά και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο». Η λογική του «ελιγμού», σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι «δίνω τα ακίνητα για να καθαρίσουν την μπουγάδα οι επενδυτές, θεωρώντας [η Εκκλησία] ότι έχουν περισσότερη εξουσία και περισσότερο χρήμα».

Θα... μπλέξετε!

O δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος για την υπόθεση απευθύνεται και στους επενδυτές, τους οποίους λίγο-πολύ προειδοποιεί ότι… θα μπλέξουν σε περιπέτειες. Αναφέρεται σε έναν υποχρεωτικό όρο της πρόσκλησης της Εκκλησίας, απέναντι στον οποίο καλούνται να ανταποκριθούν όσοι αξιοποιήσουν τα ακίνητα: με δικά τους έξοδα και επιμέλεια να προβούν «αμελλητί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση αποφάσεως υπό του αρμοδίου οργάνου που θα τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο στο εν λόγω Ο.Τ. [Οικοδομικό Τετράγωνο] προς άρση της ρυμοτομικής δέσμευσης και καθορισμό των όρων δομήσεως και χρήσεων γης…».

«Πρακτικά», εξηγεί ο δήμος, η Εκκλησία «καλεί τους επενδυτές να δεσμευτούν για τη διεκπεραίωση διαδικασιών οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, καθώς ο πρώτος φορέας που πρέπει να συναινέσει στη διαδικασία είναι ο οικείος δήμος, γεγονός που δεν πρόκειται να συμβεί, παρά τις αφόρητες πιέσεις που έχουν ασκηθεί και ασκούνται ακόμα και σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Εκκλησία, αφού απέτυχε ύστερα από προσπάθειες χρόνων να ρυθμίσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις πολεοδομικά, προσπαθεί μέσω της προκήρυξης να μεταθέσει τη δύσκολη αυτή διαδικασία ως υποχρέωση στους μελλοντικούς επενδυτές. Καλούμε τους πιθανούς ενδιαφερομένους να υπολογίσουν σε τι περιπέτειες μπορεί να εμπλακούν», τονίζει η δημοτική ανακοίνωση, η έκδοση της οποίας είναι μια πρώτη αντίδραση από πλευράς δήμου.

«Εχουμε φτιάξει μια πολύ ισχυρή νομική εργαλειοθήκη και είμαστε έτοιμοι να την αξιοποιήσουμε. Προχωρά το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, μπαίνουν ρήτρες προστασίας των κοινόχρηστων και κοινωφελών εκτάσεων και πολεοδομικά ισοζύγια. Και, βεβαίως, όπου χρειαστεί θα κάνουμε προσφυγές στα δικαστήρια», ενημερώνει ο δήμαρχος, που θεωρεί ότι «η Εκκλησία έχει πάρει περισσότερα από όσα δικαιούται από την πόλη μας».

Για τον δήμο οι εν λόγω εκτάσεις έχουν δασικό χαρακτήρα και δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι «σε κάθε απόπειρα καταστροφής ή περιορισμού του πρασίνου της πόλης μας, γεγονός που θα αλλοιώσει τον μοναδικό χαρακτήρα της». Αλλωστε, «η ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι το κυρίαρχο θέμα που έχει αναδείξει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με την παγκόσμια πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου», θυμίζει η δημοτική ανακοίνωση.

«Σέβομαι την Εκκλησία ως θεσμό και της αναγνωρίζω όσα πρέπει να της αναγνωρίσω. Αλλά το “να τα τσιμεντάρουμε όλα” δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, τουλάχιστον αμαχητί», ξεκαθαρίζει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιουσιολόγιο: Ο νεοκομμουνισμός είναι εδώ - Ό,τι δεν δηλώσεις από αρχές του 2022 περνάει στο κράτος

«Ροζ» αριστερά και νεοφιλελεύθερη δεξιά υπηρετούν το σχέδιο για έναν παγκόσμιο νεοκομμουνισμό Όσο εμείς ασχολούμαστε με τον εντέχνως καλλιερ...