Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Στο έλεος εισπρακτικών εταιρειών 35.000 αγρότες λόγω οφειλών στην πρώην ΑΤΕ



Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί λόγω των κόκκινων δανείων της πρώην ΑΤΕ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν τις συνθήκες απόγνωσης που βιώνουν πάνω από 35.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί συνεταιρισμοί, εξαιτίας των «κόκκινων δανείων» ύψους 1,5 δισ. (που μαζί με τον εκτοκισμό αγγίζουν τα 4 δισ.), τα οποία είχαν χορηγηθεί, κυρίως, από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.

Επιπλέον σύμφωνα και με πρόσφατες καταγγελίες του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης αλλά και πολλών άλλων αγροτικών συλλόγων της χώρας, δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρείες καλούν αγρότες, είτε τηλεφωνικά είτε με επιστολές, για τα χρέη που έχουν από παλιά δάνεια από την πρώην ΑΤΕ, ζητώντας άμεση εξόφληση των παλαιών οφειλών τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν απαντήσεις από τους Υπουργούς:

1. Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων ώστε να υπάρξει συνεννόηση με το εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης των αγροτικών δανείων και της ενημέρωσης των οφειλετών;

2. Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα των οφειλών (αγροτών, Συνεταιρισμών),για την πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις και ποιο θα είναι το προτεινόμενο μοντέλο εξόφλησης;

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σε συνθήκες απόγνωσης λόγω της μηδενικής μέριμνας ή ρύθμισης από την κυβέρνηση βρίσκονται πάνω από 35.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί συνεταιρισμοί, εξαιτίας των «κόκκινων δανείων» ύψους 1,5 δισ. (που μαζί με τον εκτοκισμό αγγίζουν τα 4 δισ.), τα οποία είχαν χορηγηθεί, κυρίως, από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.

Με το ξεπούλημα της Τράπεζας, δημιουργήθηκαν συνθήκες ασφυξίας για τους αγρότες εξαιτίας των παλαιών δανείων που τέθηκαν προς εκκαθάριση. Η τότε κυβέρνηση όφειλε να εξετάσει διαφορετική λύση για τα εν λόγω δάνεια, μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισής τους από κρατικό φορέα, μιας και αυτά αφορούν το πιο ζωτικό σκέλος της ελληνικής οικονομίας και «ακουμπούν» σε ζητήματα με ευρύτερες προεκτάσεις. Εκτός από τα ζητήματα της διατροφικής επάρκειας, συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής τίθενται και θέματα ιδιοκτησίας τα οποία έχουν εθνικό και γεωοικονομικό χαρακτήρα.
Τα δάνεια αυτά βρίσκονται τώρα υπό την διαχείριση της εκκαθαρίστριας εταιρίας PQH, που ανέλαβε να συνεχίσει την εκκαθάριση της «κακής ΑΤΕ», μετά την παραχώρηση της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, το ζήτημα των υποθηκών, για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας από τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες τους, συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν συνδεθεί με πρόσθετες υποθήκες, που μέσω του ιδρυτικού της νόμου η ΑΤΕ είχε το προνόμιο να εγγράφει χωρίς τη συναίνεση-ενημέρωση του δανειολήπτη.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης αλλά και πολλών άλλων αγροτικών συλλόγων της χώρας, δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρίες καλούν αγρότες, είτε τηλεφωνικά είτε με επιστολές, για τα χρέη που έχουν από παλιά δάνεια από την πρώην ΑΤΕ, ζητώντας άμεση εξόφληση των παλαιών οφειλών τους. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αγροτών-οφειλετών με χρέη και σε άλλους πιστωτές με αποτέλεσμα οι διαφορετικές ρυθμίσεις του κάθε φορέα να οδηγούν τους οφειλέτες σε έναν φαύλο κύκλο δόσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στην απώλεια της ρύθμισης.

Σημειώνουμε ότι το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε θέσει σε λειτουργία σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων ρύθμισης των οφειλών σε αγροτικά δάνεια για τα φυσικά πρόσωπα – αγρότες μέσω της ΕΓΔΙΧ, με ιδιαίτερα ευνοϊκό πλαίσιο προσφερόμενων λύσεων, η οποία έληξε στις 31/12/2019.

Έκτοτε η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν προώθησε καμία νομοθετική ρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή. Η κυβέρνηση ομολογεί ότι αδυνατεί να παρέμβει πλέον στο Τραπεζικό σύστημα, την στιγμή που αποτελεί ζητούμενο τόσο η εξυγίανση των συνεταιρισμών όσο και η ελάφρυνση ή και η διαγραφή χρεών όσων έχουν εξοφλήσει το αρχικό κεφάλαιο και έχουν καλύψει το 1/2 των αρχικώς προβλεπόμενων τόκων.

Και όλα αυτά σε μία εξόχως προβληματική χρονιά για την αγροτική παραγωγή λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των τιμών διάθεσης των προϊόντων και κατ΄ επέκταση σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών. Παράλληλα οι ολοένα και πιο συχνές φυσικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνάρτηση με τους απαράδεκτα αργούς ρυθμούς των διαδικασιών αποζημιώσεων των αγροτών, δημιουργούν πλέον συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και επιβίωσης του αγροτικού κόσμου.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή, οι δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην διάθεση της παραγωγής τους, εξ αιτίας και των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν ως αποτέλεσμα την δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Επειδή, αγρότες και συνεταιρισμοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι με την περιουσία τους δεσμευμένη σε έναν μηχανισμό εκκαθάρισης δανείων που τους στερεί την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας.

Επειδή, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων από τον εκκαθαριστή, κυρίως της πρώην ΑΤΕ στην οποία υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών.

Επειδή, υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ότι παραγωγοί λαμβάνουν ειδοποιήσεις για άμεση εξόφληση των παλιών οφειλών τους με επιστολές ή τηλεφωνικά.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

1. Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων ώστε να υπάρξει συνεννόηση με το εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης των αγροτικών δανείων και της ενημέρωσης των οφειλετών;

2. Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα των οφειλών (αγροτών, Συνεταιρισμών),για την πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις και ποιο θα είναι το προτεινόμενο μοντέλο εξόφλησης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιουσιολόγιο: Ο νεοκομμουνισμός είναι εδώ - Ό,τι δεν δηλώσεις από αρχές του 2022 περνάει στο κράτος

«Ροζ» αριστερά και νεοφιλελεύθερη δεξιά υπηρετούν το σχέδιο για έναν παγκόσμιο νεοκομμουνισμό Όσο εμείς ασχολούμαστε με τον εντέχνως καλλιερ...