Σοκ προκαλούν τα νούμερα για το χρέος, έπειτα από τα πολύμηνα lockdowns τα οποία έχουν επιβληθεί στη χώρα και σύμφωνα με όσα λένε οι κυβερνώντες είναι άγνωστο το πότε θα αρθούν, κάτι που αναμένεται να κάνει την κατάσταση χειρότερη.
Οι επιπτώσεις των lockdowns στο χρέος αλλάζουν την ατζέντα των συζητήσεων στην Ευρώπη. Οι μετέχοντες στο Eurogroup αρχίζουν να κάνουν σχέδια για την επομένη ημέρα αγγίζοντας θέματα ταμπού -μέχρι τώρα- όπως η διευθέτηση όχι μόνο του ιδιωτικού αλλά και του κρατικού χρέους!
Η Ελλάδα με ένα ΑΕΠ που κυμαίνεται στα 168 δισ. ευρώ (για το 2020) επηρεάζεται υπέρμετρα από τους περιορισμούς της πανδημίας και περιμένει με αγωνία την εξέλιξη των συζητήσεων. Κάθε εβδομάδα lockdown, ζημιώνει την ελληνική οικονομία κατά 750 εκατ. ευρώ, ενώ ο κίνδυνος συσσώρευσης νέων χρεών από επιχειρήσεις- νοικοκυριά, μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Τα νούμερα μιλάνε, άλλωστε, από μόνα τους!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το χρέος των πολιτών, έφθασαν, σήμερα, στα 234 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 108 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τη φορολογική αρχή, τα 89 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και τα 37 δισ. ευρώ οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το οικονομικό επιτελείο καλείται να διαχειριστεί το ιδιωτικό Χρέος που ανέρχεται στο 138% του ΑΕΠ μαζί με το δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ!
Στην προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα για την στήριξης της οικονομίας, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί. Ο πρόσθετος δανεισμός της χώρας (που καθίσταται αναγκαίος για να διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλή επίπεδα) έχει εκτοξεύσει το δημόσιος χρέος σε 364,864 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπήκε στην εποχή των μνημονίων με δημόσιο χρέος 298 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου εκτός από την πίεση που για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους, που «γεννήθηκε» στη διάρκεια της πανδημίας ανοίγει και θέμα διαγραφής κρατικών χρεών! Το θέμα, επί του παρόντος συζητιέται ανεπισήμως, καθώς αποτελεί ταμπού για τις «σκληρές» βόρειες χώρες.
Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι μια γενναία ρύθμιση για τις οφειλές που «γεννήθηκαν» στη διάρκεια των μηνών της πανδημίας. Στην κατεύθυνση αυτή αυτή έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συζητήσεις ώστε η «ομπρέλα» της νέας «κορωνο-ρύθμισης» να ανοίξει ώστε και να μεγαλώσουν οι δόσεις (από 24- 48) και να συμπεριληφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 από πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δηλαδή, τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το φόρο εισοδήματος τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις ρυθμίσεων, που συνολικά φτάνουν σε 6 δισ. ευρώ. Φέτος, μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.
Οι προβολές δείχνουν ότι η υστέρηση το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:
2,636 δισ. ευρώ στο ΦΠΑ. Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να φθάσουν στα
17,466 δισ. ευρώ και με βάση την εισπραξιμότητα που ήταν πέρυσι 84,91% οι εισπράξεις θα ανέλθουν στα 14,830 δισ. ευρώ
2,736 δισ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με την εισπραξιμότητα στο 73,16% από τα προβλεπόμενα έσοδα ύψους 10,193 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία 7,457 δισ. ευρώ
440 εκ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων καθώς από τα 3,416 δισ. ευρώ που προβλέπει προϋπολογισμός με την εισπραξιμότητα στο 87,12% τα έσοδα θα ανέλθουν στα 2,976 δισ. ευρώ
691 εκ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ όπου έχουν προβλεφθεί 2,667 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι εισπραξιμότητα είναι της τάξης του 74,11% τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 1,976 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση ποντάρει στη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών για επέκτασης της κορωνο-ρύθμισης σε 60 εως 72, για τους αποδεδειγμένα «κορωνοϊόπληκτους».
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για τα «κορωνοχρέη» προβλέπει τα εξής:
Η βάση της ρύθμισης θα κινείται μέτρο που έχει ήδη ανακοινωθεί. Θα προβλέπει δηλαδή την δυνατότητα ρύθμισης χρεών με 24 άτοκες δόσεις ή 48 με ένα χαμηλό επιτόκιο 2,5% (είναι
χαμηλότερο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων).
Οι δόσεις ενδεχομένως θα φτάνουν τις 60 – 72 (αντίστοιχα) για περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων έχουν πληγεί υπέρμετρα από την πανδημία. Όσο όμως αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται και το επιτόκιο. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση της ρυθμισμένης οφειλής. Για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 48 δόσεις θα τεθούν εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
Θα προβλέπεται επιβράβευση όσων πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους. Θα καθορίζεται εξαρχής ένα κούρεμα (υπάρχει σενάριο για μεσοσταθμική μείωση 20%) και το ποσό της μείωσης θα αφαιρείται από τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, καθώς δείχνουν πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να μπει σε μία νέα εποχή Μνημονίων, με χρέη πολύ μεγαλύτερα από τότε. Φυσικά το κόστος θα κληθούν να το πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα δουν πιθανότατα τις ιδιωτικές περιουσίες τους να χάνονται και τους μισθούς τους να μειώνονται, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει ένα «τσουνάμι» από ανέργους, καθώς ήδη πολλές επιχειρήσεις δεν αναμένεται να βγάλουν τα «λουκέτα» όταν -τελικά- αρθεί το lockdown.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου