Έως τις 15 Μαρτίου θα μείνουν «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί και γενικότερα η δυνατότητα χρήσης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, καθώς επετεύχθη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το συγκεκριμένο θέμα.
Το οικονομικό επιτελείο στις συζητήσεις με τους θεσμούς εξήρε την ανάγκη παράτασης της απαγόρευσης λόγω της πανδημίας και έτσι συμφωνήθηκε να δοθεί δίμηνη παράταση. Η συμφωνία προβλέπει μερική επανεκκίνηση πλειστηριασμών και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης από τις 16 Μαρτίου, με την προστασία να διατηρείται έως τον Ιούνιο του 2021 μόνο για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.
Η παραπάνω εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, οι οποίες ζητούσαν ότι να αρθεί, άμεσα, η γενική απαγόρευση για τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και να παραμείνει μόνο για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν έχουν κάνει χρήση μέτρων στήριξης, όπως το πρόγραμμα Γέφυρα και τα moratoria.
Ως συμπληρωματική λύση ζητούν να μειωθεί το ποσό «προστατευόμενου χρέους» από 200.000 ευρώ στα 120-150.000, ώστε να ευνοηθούν μόνο όσοι έχουν σχετικά μικρές οφειλές.
Επίσης οι τράπεζες έχουν προτείνει να περιορισθεί η αναστολή πλειστηριασμών μόνο στην κύρια και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη, εφόσον μάλιστα η αξία της δεν υπερβαίνει κάποιο όριο (π.χ. τα 150.000 ευρώ).
Η κυβέρνηση επιμένει από την πλευρά της ότι δεν είναι εφικτό να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, αφού δεν μπορεί να ακυρωθεί ο Νόμος Κατσέλη, αν πρώτα δεν εφαρμοστεί το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο.
Αναφορικά το νέο πτωχευτικό η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και η πρώτη φάση θα αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους ιδιώτες που έχουν εισόδημα ή τζίρο από 700.000 ευρώ και πάνω ή απασχολούν πάνω από 10 εργαζόμενους. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ο συμβιβασμός διενεργείται μεταξύ των πιστωτών και κατατίθεται προς έγκριση στο Δικαστήριο χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση στοιχείων μέσω πλατφόρμας, ενώ και η αίτηση πτώχευσης κατατίθενται στο Δικαστήριο. Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τους ιδιώτες ο συμβιβασμός αλλά και η αίτηση πτώχευσης διενεργούνται αποκλειστικά μέσα από πλατφόρμα και εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η εφαρμογή της από την 1η Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές για το πρόγραμμα επιδότηση των τόκων επιχειρηματικών δανείων. Προκειμένου όμως να μην επηρεαστεί η «κουλτούρα των πληρωμών», οι δύο πλευρές αποφάσισαν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα τα δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί.
Κυβέρνηση, δανειστές, αλλά και οι τραπεζίτες θεωρούν πως μέσω του «ΓΕΦΥΡΑ 2» θα πρέπει να επιβραβευτούν οι συνεπείς, αλλά και εκείνοι που έχουν προχωρήσει στην ρύθμιση του δανείου τους, αντιλαμβανόμενοι ότι λόγω της πανδημίας κάποιοι δεν μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους τα δάνεια, τα οποία θα αφορά το Γέφυρα 2, θα περιοριστούν στα 131.000 περίπου, ενώ αι ο χρόνος στήριξης μέσω κρατικής επιδότησης από 12 μήνες, θα ισχύσει για 9 μήνες. Σε συνδυασμό με άλλες περιορισμένηςσημασίας παρεμβάσεις, το συνολικό κόστος για το Γέφυρα 2 θα διαμορφωθεί τελικά στα 300 εκατ.ευρώ. Ο χρόνος ενεργοποίησης του προγράμματος τοποθετείται τον Απρίλιο και αναμένεται να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου