Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Μιλάνε για υποχρεωτικότητα αλλά δεν ξέρουν ακόμα τις παρενέργειες των εμβολίων! - Τι αποκάλυψε ο Α.Σκουτέλης (βίντεο)


«Είναι ακόμα καινούργια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για παρενέργειες», είπε ο Α.Σκουτέλης

Παραδοχή σοκ από τον Αθανάσιο Σκουτέλη, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε πως τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι καινούργια, ήταν αδύνατον να γνωρίζουν για τις παρενέργειες.

Δηλαδή ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων παραδέχθηκε πως ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε «πειραματόζωα» (όπως χαρακτηριστικά είπε ο Β.Μανωλόπουλος) με κάποιους απ' αυτούς... να πεθαίνουν.

Όλο αυτό την ώρα που αρκετοί «ειδικοί», με προεξέχοντα τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, επιμένουν πως τα εμβόλια πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά!

Από την πλευρά του ο Α.Σκουτέλης συνέχισε το έργο του Θ.Βασιλακόπουλου (ο οποίος πρότεινε σε γυναίκα να πάει σε ψυχολόγο και να αλλάξει το DNA της) καθώς τα έβαλε και αυτός με τους πολίτες που είναι σκεπτικοί για τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος αναγκάστηκε να αποκαλύψει τις ανησυχίες πολιτών, λέγοντας:

«Στην Γερμανία επιστήμονες βρήκαν τι είναι αυτό που προκαλεί τις παρενέργειες με το εμβόλιο της Astrazeneca και θα προχωρήσουν σε βελτιώσεις. Άρα όταν βγήκε το εμβόλιο της Astrazeneca, δεν είχαν προβλέψει ακριβώς και επιστημονικά ότι μπορεί να προκαλεί παρενέργειες».

«Δεν κατάλαβα την ένσταση των… τριών αυτών», είπε με υποτιμητικό ύφος ο κ. Σκουτέλης και συνέχισε: «Η επιστήμη πηγαίνει βήμα-βήμα, λιθαράκι-λιθαράκι. Παρατηρεί, ερευνά και διορθώνει. Αυτή την στιγμή έγινε μια έρευνα και εντόπισε πιθανώς μια διαταραχή στην μετάφραση του DNA».

«Οι πολίτες αναρωτιούνται πως, αφού δεν ήσασταν έτοιμοι για το δώσατε», συνέχισε ο δημοσιογράφος, ο οποίος δεν μπορούσε να αποφύγει την αναφορά στην μαζική, πλέον, ανησυχία των πολιτών.

«Αυτά είναι αστειότητες. Είναι δυνατόν να ξέραμε από πριν για μία θεραπεία ενός χρόνου. Τον Μάιο του 2020 αρχίσαν να γίνονται δοκιμές για τα εμβόλια», τόνισε γελώντας ο «ειδικός».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως «τα οφέλη από την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca είναι πολλαπλάσια από τους κινδύνους», ενώ για να πείσει πως ότι «δεν μπορούμε να στερήσουμε την επιλογή σε κάποιον που θέλει να εμβολιαστεί».

Και προφανώς κάποιος ο οποίος θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να το κάνει, όμως οι γελοιότητες περί «προνομίων» και υποχρεωτικότητας που ακούγονται από τους «ειδικούς», αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Να σημειώσουμε πως σε πρόσφατη του συνέντευξη ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Βαγγέλης Μανωλόπουλος είχε πει για όσους είναι επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό: «Ας αποφασίσουν λοιπόν τι θέλουν να γίνουν. Πειραματόζωα ενός επιθετικού κορονοϊού που σκοτώνει ή πειραματόζωα της επίσημης επιστήμης»,

Αποκαλυπτικός ο οίκος «Moody's»: «Βαρίδι» το ελληνικό χρέος - Βάζουν «λουκέτο» οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις


ΕΚΤ: Πτωχεύσεις για το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων

Σε δραματική κατάσταση έχει επέλθει η ελληνική οικονομία μετά από έναν χρόνο lockdown, καθώς παρά το «άνοιγμα» η ζημιά που έχει υποστεί σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων είναι τεράστια.

Νέα «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία χτυπά ο οίκος Moody’s, ο οποίος χαρακτηρίζει το χρέος της χώρας μας ως το μεγάλο «βαρίδι» για την πορεία προς την αναβάθμιση της οικονομίας.


Μάλιστα, ο διεθνής οίκος, ο οποίος αποφάσισε ξαφνικά να «παγώσει» την έκθεσή του για την αξιολόγηση της Ελλάδας που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή 21/5, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της χώρας μόνο αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποστεί ανοδική πίεση εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδώσει απτά αποτελέσματα, με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ανοδικών και σταθεροποιημένων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης» αναφέρει ο Steffen Dyck, συντάκτης της έκθεσης της Moody’s για την Ελλάδα.

«Αντίθετα, η αξιολόγηση της χώρας θα υποστεί καθοδικές πιέσεις εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών αντιστραφεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον Moody’s, μεγάλη πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει η αυξημένη επιβάρυνση του χρέους της, το οποίο άγγιξε το 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών ανά τον κόσμο τις οποίες αξιολογεί ο Moody’s. Μάλιστα, το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200% τουλάχιστον έως το 2022, με βάση τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση προβλέπει ότι το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 208,8% το 2021 από το 205,6% το 2020 και στη συνέχεια θα αποκλιμακωθεί στο 201,5% το 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι φέτος θα μειωθεί οριακά στο 204,5% και στη συνέχεια θα καταγράψει σημαντική πτώση το 2022, κάτω από το 190% του ΑΕΠ.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρόνος ωρίμανσης του εξωτερικού χρέους δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αγορές, ωστόσο το ύψος του σε καθαρούς αριθμούς συνεχίζει να προβληματίζει τους ξένους επενδυτές.

ΕΚΤ: Πτωχεύσεις για το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων

Τον κίνδυνο να βάλει λουκέτο το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το παραπάνω προκαλεί τεράστια ανησυχία, ιδίως εφόσον προέρχεται από τον συγκεκριμένο οργανισμό, ενώ αντίστοιχο «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

Άλλωστε ο επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενο κλείσιμο τουλάχιστον του 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, ενώ ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Χατζηθεοδοσίου έχει κάνει λόγο για κίνδυνο 200.000 λουκέτων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ οι ευάλωτοι κλάδοι, που επλήγησαν περισσότερο και εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επανεκκίνηση, είναι οι εξής: υπηρεσίες, εμπόριο (χονδρικό και λιανικό), μεταφορές και τουρισμός.

Μάλιστα αναφέρει υψηλότερους κινδύνους για τις οικονομίες υπηρεσιών και όσες είναι εξαρτημένες από τους παραπάνω κλάδους, εντοπίζοντας μάλιστα το πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η κυβέρνηση έχει αφήσει ουσιαστικά εκτός του ταμείου ανάκαμψης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 94% του συνόλου. Αντίθετα άλλοι κλάδοι, όπως η βαριά βιομηχανία, φαίνεται ότι θα ανακάμψουν ταχύτερα και ευκολότερα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τους περισσότερους ευάλωτους κλάδους που εντοπίζει η ΕΚΤ (υπηρεσίες, τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο) και αυτό εξηγεί τις προβλέψεις της για υψηλό αριθμό πτωχεύσεων.

Κ.Μητσοτάκης: «Συζητάμε με το Βερολίνο την μονιμοποίηση παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα επί πληρωμή»



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε συνέντευξή του πως συζητάει με το Βερολίνο την επιστροφή όσων παράνομων μεταναστών έχουν διαφύγει προς την ΕΕ και τη μονιμοποίηση τους στην Ελλάδα έναντι πληρωμής, μετατρέποντας ουσιαστικά την χώρα σε ένα απέραντο καταυλισμό αλλοδαπών και αλλοιώνοντας μία για πάντα το δημογραφικό προφίλ της.

Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως θα συζητήσει την προσφορά του Βερολίνου για επιστροφή στην Ελλάδα των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στη Γερμανία κι έχουν περάσει από την Ελλάδα, «αν η Γερμανία τους χτίσει σπίτια», επιβεβαιώνοντας και τον μόνιμο χαρακτήρα της εγκατάστασής τους στη χώρα.

Η στιχομυθία μεταξύ του δημοσιογράφου της BILD και του πρωθυπουργού:

Paul Ronzheimer: Την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση σας προσέφερε κεφάλαια για να δεχτείτε πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία. Οικονομική βοήθεια. Θα δεχτείτε την προσφορά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, αλλά αυτό δεν είναι απλώς θέμα επιστροφής προσφύγων που έφτασαν στη Γερμανία περνώντας από την Ελλάδα. Θα ζητήσω από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν την Ελλάδα και τις άλλες νότιες χώρες στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Γερμανία έχει όντως αναλάβει το δικό της μερίδιο.

Paul Ronzheimer: Έγινε μια συγκεκριμένη προσφορά από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πληρώσουμε αν η Ελλάδα δεχθεί τους πρόσφυγες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν η Γερμανία μπορέσει να χτίσει σπίτια για τους πρόσφυγες αυτούς, θα συζητήσω βεβαίως την προσφορά. Αλλά δεν μπορώ να προσφέρω στους πρόσφυγες κάτι που δεν μπορώ να προσφέρω στους Ελληνες πολίτες. Είμαι πολύ ξεκάθαρος ως προς αυτό. Διότι έχουμε περιορισμένη δυνατότητα κοινωνικής στέγασης στην Ελλάδα.

Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συζητά την μετατροπή της Ελλάδας από κράτος σε ένα απέραντο στρατόπεδο παράνομων μεταναστών ώστε οι χώρες του του Ευρωπαϊκού βορρά να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετανάστευσης.

Επίσης αναρωτιόμαστε ποιες θα είναι αυτές οι εταιρίες που θα πάρουν τα χρήματα από τη Γερμανία για να χτίσουν τα σπίτια των παράνομων μεταναστών. Είμαστε σίγουροι πως δεν θα είναι «ημετέρων» του Μαξίμου.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ronzheimer: Καλησπέρα, κ. πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ που μας υποδεχτήκατε εδώ στην όμορφη περιοχή πέριξ της Ακρόπολης. Τι πιστεύετε; Πόσοι Γερμανοί θα ανέβουν φέτος στον βράχο της Ακρόπολης; Πόσους Γερμανούς τουρίστες μπορείτε να υποδεχτείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τη χώρα στον τουρισμό. Ήδη το έχουμε κάνει και θέλουμε να το κάνουμε με ασφαλή τρόπο. Είμαστε ένας ασφαλής προορισμός και καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται και με την χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ ο κόσμος θα αρχίσει και πάλι να ταξιδεύει. Γνωρίζω ότι πολλοί Γερμανοί θέλουν να ταξιδέψουν, θέλουν να ταξιδέψουν προς το Νότο. Η Ελλάδα πάντα ήταν ένας αγαπημένος προορισμός και τους ενθαρρύνουμε να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επισκεφτούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, με την Ακρόπολη και τα άλλα όμορφα σημεία της, αλλά και τα όμορφα νησιά μας. Ελπίζουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη σεζόν σε σχέση με την περσινή.

Λιάνα Σπυροπούλου: Αναφερθήκατε στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Θα είναι έτοιμο στην ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αλλά η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από την 1η Ιουνίου. Υπάρχει ακόμα μια καθυστέρηση στην ΕΕ. Θα δημιουργήσει προβλήματα αυτό σε σχέση με τον τουρισμό στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ' αρχάς, αν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει τώρα, μπορεί να το κάνει. Απλώς, χρειαζόμαστε ή μια βεβαίωση εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ ή βεβαίωση πως έχει ασθενήσει. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι ίδιες πληροφορίες που θα ενσωματωθούν στο ψηφιακό πιστοποιητικό, τις ίδιες πληροφορίες ζητάμε κι εμείς τώρα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουμε για το ψηφιακό πιστοποιητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουμε τον τουρισμό.

Paul Ronzheimer: Επομένως η ΕΕ ήταν και πάλι εξαιρετικά αργή. Μετά την αποτυχία στη διαδικασία των εμβολιασμών, τώρα σημειώνεται αποτυχία και σε αυτό το κομμάτι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όχι, δεν το νομίζω. Η ΕΕ καθυστέρησε να χορηγήσει τα εμβόλια, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως, ως μια χώρα μεσαίου μεγέθους, είμαστε χαρούμενοι που η ΕΕ αγόρασε εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαφορετικά, οι μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, ενδεχομένως να αγόραζαν όλα τα εμβόλια και να μην άφηναν εμβόλια για εμάς. Επομένως, ναι, η ΕΕ κινείται αργά, μιλάμε για τον συντονισμό 27 κρατών-μελών, το ευρωπαϊκό, ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μου ιδέα (το πρότεινα πριν από τέσσερις μήνες) και θα γίνει πραγματικότητα. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτή η διαδικασία ήταν γρήγορη.

Paul Ronzheimer: Ας μιλήσουμε για το lockdown στην Ελλάδα. Κλείσατε τη χώρα μετά την τουριστική σεζόν. Και μετά την ανοίξατε, αμέσως πριν την τουριστική σεζόν λες και η πανδημία με θαυματουργό τρόπο δεν υπάρχει όταν είναι εκεί οι τουρίστες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Κλείσαμε τη χώρα πάνω από μια φορά. Την κλείσαμε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Είχαμε και πάλι ένα δεύτερο lockdown τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και μετά είχαμε ένα τρίτο τον Ιανουάριο. Πολύ παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Γερμανία. Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε πλέον να χαλαρώσουμε τα μέτρα δεν έχει να κάνει με την τουριστική σεζόν. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τα μέτρα χαλαρώνουν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, μείωση στους νοσηλευόμενους, ο καιρός βοηθά και βέβαια υπάρχουν και τα εμβόλια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαλαρώνουμε.

Paul Ronzheimer: Και πάλι όμως ο κόσμος εξεπλάγη πέρυσι, που κλείσατε αμέσως μετά την τουριστική σεζόν. Και συζητούσαν για τους αριθμούς στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να υπήρχαν ίσως ψευδή στατιστικά για τον κορωνοϊό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περιπτωση. Όλα τα στατιστικά ελέγχονται από την ΕΕ. Ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταγραφή όλων των κρουσμάτων. Αλλά υπάρχει λόγος για τον οποίο είχαμε πιο πολλά κρούσματα το φθινόπωρο σε σχέση με την άνοιξη. Κάναμε περισσότερα τεστ. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν είχαμε το τεστ αντιγόνων την περσινή άνοιξη. Γνωρίζουμε όλοι πως την περσινή άνοιξη δεν υπήρχε ακόμη τότε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα κρούσματα υπήρχαν στην πραγματικότητα. Υπάρχουν όμως τα hard data, τα δεδομένα για τις εισαγωγές και τους θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους και μπορώ να σας πω πως η Ελλάδα σε όλους αυτούς τους δείκτες βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Λιάνα Σπυροπούλου: Πώς θα βιώσει ένας Γερμανός τουρίστας την εμπειρία στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι; Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή υπάρχει απαγόρευση μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα, δεν υπάρχει μουσική σε εστιατόρια και μπαρ…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ' αρχάς, έχουμε έναν οδικό χάρτη, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες.

Λιάνα Σπυροπούλου: Από αυτό το Σαββατοκύριακο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακόμα αναμένουμε από τους εμπειρογνώμονες να μας πουν πότε θα πρέπει να συμβεί αυτό. Υπάρχει ένας απλός λόγος: Όταν ακούγεται μουσική, ο κόσμος μιλάει πιο δυνατά.

Paul Ronzheimer: Πιστεύετε ότι οι Γερμανοί τραγουδάνε πολύ, τραγούδια όπως το Griechischer Wein (Ελληνικό Κρασί) στην ταβέρνα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όλοι τραγουδάμε πολύ το καλοκαίρι. Άλλωστε το κρασί είναι εξίσου απολαυστικό για όλους μας. Αλλά θα έχουμε και πάλι μουσική το καλοκαίρι και αναμένω επίσης πως το ωράριο κυκλοφορίας θα επεκταθεί. Επομένως, θα έλεγα ότι κατά 90% θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι. Όπως βλέπετε, η χώρα είναι ανοιχτή, λειτουργεί κανονικά. Ναι τρώμε έξω και όχι μέσα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα. Και βέβαια, υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στις παραλίες μας. Στην ψυχαγωγία θα πρέπει να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα συνηθισμένα, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι μια φανταστική εμπειρία.

Paul Ronzheimer: O υπουργός Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn είπε πως τα άτομα που επέστρεψαν από τις διακοπές τους ευθύνονται κυρίως για το δεύτερο κύμα στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως εσείς και άλλες χώρες ευθύνονται για τα κρούσματα Covid-19 στη Γερμανία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είδα τι είπε ο Jens, τον γνωρίζω, τον σέβομαι ιδιαιτέρως. Αλλά κοιτώντας τα κρούσματα στη Γερμανία, παρατήρησα πως σημείωσαν αύξηση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, δηλαδή πολύ αργότερα σε σχέση με το τέλος της τουριστικής σεζόν. Αν κοιτάξει κανείς τα κρούσματα στην Ελλάδα, αν κοιτάξει κανείς τα νησιά μας και τους κύριους ταξιδιωτικούς προορισμούς μας, δεν είχαμε ποτέ μεγάλο κύμα είτε στη Ρόδο, είτε στην Κέρκυρα, είτε στην Κρήτη. Τα κρούσματα επικεντρώθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα. Επομένως δεν βλέπω κάποιον συσχετισμό με τα ταξίδια. Όλοι γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν ένα τρίτο κύμα και για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα. Πρόκειται για έναν εποχιακό ιό. Οι εμπειρογνώμονες μας είχαν προειδοποιήσει. Ίσως κάποιοι νόμιζαν ότι ξεμπερδέψαμε μετά το πρώτο κύμα αλλά ξεκάθαρα δεν είχαμε τελειώσει. Αλλά νομίζω πως τώρα που έχουμε στη διάθεσή μας το όπλο του εμβολίου, έχουμε δει την αρχή του τέλους.

Λιάνα Σπυροπούλου: Μιας και συζητάμε για τα νησιά, σε κάποια δημοφιλή νησιά, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους επιθυμητούς στόχους της κυβέρνησης. Πώς θα προστατέψετε τους ντόπιους, τους τουρίστες; Και τι θα συμβεί αν προκύψει κάποιο πρόβλημα εκεί; Θα επιβάλετε κάποιο τοπικό lockdown;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ' αρχάς επιτρέψτε μου να σας πω πως λάβαμε την απόφαση να εμβολιάσουμε πλήρως τα νησιά μας νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Και οι Γερμανοί τουρίστες θα πρέπει να το γνωρίζουν. Ξεκινήσαμε με τα μικρότερα νησιά και τώρα κινούμαστε προς τα μεγαλύτερα νησιά. Επομένως τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες άνω των 18. Επίσης χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της J&J, που είναι μονοδοσικό εμβόλιο, για να είμαστε και πιο ταχείς στη διαδικασία εμβολιασμού στα νησιά. Είναι αλήθεια πως κάποια νησιά δεν τα πάνε τόσο καλά όσο άλλα. Αλλά, καθώς είμαστε πολύ διαφανείς με τα δεδομένα μας είπαμε στους κατοίκους σε αυτά τα νησιά: «θέλουμε να επιταχύνουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών» και είμαι σίγουρος πως αυτό θα συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Επομένως, δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό. Αλλά οι Γερμανοί τουρίστες που θα επισκεφτούν τα νησιά μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε αποφασίσει να εμβολιάσουμε τα νησιά νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Άρα τα νησιά θα βρίσκονται μπροστά από την ηπειρωτική χώρα σε ό,τι αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών.

Paul Ronzheimer: Αναμένετε ανοσία της αγέλης ως την κορύφωση της τουριστικής κίνησης (high season) τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναμένω να συμβεί αυτό. Αν κοιτάξει κανείς τον ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα, εμβολιάζουμε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους την ημέρα, κάτι που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού ανά ημέρα. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αποτελεσματικά. Τώρα ανοίγουμε και στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό που βλέπουμε είναι πως οι νεότεροι είναι πιο ευάλωτοι στο να μολυνθούν με τον ιό, αλλά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα. Γι’ αυτό και οι εισαγωγές μειώθηκαν γρήγορα.

Paul Ronzheimer: Αλλά ποιο είναι το ποσοστό που απαιτείται για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί; Χωρίς μάσκες στα νησιά, στα πλοία, ελεύθερος χορός, μεγάλα πάρτι; Πότε θα συμβεί αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείχνετε να έχετε μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτό και το κατανοώ πλήρως, αλλά είπα στον κόσμο, πριν από έναν μήνα, όταν τα πράγματα ακόμα δεν ήταν τόσο καλά, ότι σε ένα μήνα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και είναι όντως. Μπορώ να σας πω τώρα ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Επομένως, σε ό,τι αφορά την high season, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.

Paul Ronzheimer: Και τι θα γίνει με τις μάσκες; Θα τις φοράμε όλο το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, το επόμενο έτος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαρτάται από το τι θα πουν οι ειδικοί. Αναμένω πως οι μάσκες θα διατηρηθούν σίγουρα στους εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, όταν τρως σε ένα εστιατόριο δεν είσαι υποχρεωμένος να φοράς μάσκα. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές. Έχεις τη μάσκα σου, εισέρχεσαι στο εστιατόριο και μετά τη βγάζεις.

Paul Ronzheimer: Ο πιο περίεργος κανόνας κατά τη γνώμη μου εδώ στην Ελλάδα (είμαι εδώ για κάποιες μέρες) είναι ότι μπορείς να επιβιβαστείς στο ταξί μόνο με ένα ακόμη άτομο, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος. Αναρωτιόμουν γιατί δεν είναι επικίνδυνο να κάθεσαι στο τραπέζι με έξι άτομα, ενώ στο ταξί δεν επιτρέπεται (να είναι πάνω από δύο);

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερη. Και το ταξί είναι ένα πολύ κλειστό μέρος. Δεν τα εφηύραμε εμείς αυτά. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Πιστεύω πως έχουμε πολύ ικανούς εμπειρογνώμονες, όπως και εσείς, το Ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία. Οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Το γνωρίζετε. Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά από ένα σημείο πάντα ακολουθήσαμε τις συστάσεις των ειδικών και αναμένω πως τα μέτρα θα χαλαρώσουν καθώς θα επιταχύνεται ο εμβολιασμός. Πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης.

Paul Ronzheimer: Έχετε κάποια ημερομηνία για το πότε θα συμβεί αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, στην αρχή της εβδομάδας φτάσαμε στον ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Κάναμε 5 εκατομμύρια εμβόλια σε έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Επομένως αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, αναμένω ανοσία της αγέλης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, γιατί με ενδιαφέρει και το τι συμβαίνει στη Γερμανία. Θέλω να ανοίξουμε, αλλά θέλω να γίνει με ασφάλεια. Θέλω να το επαναλάβω αυτό. Ο λόγος για τον οποίο διατηρούμε κάποιους από τους περιορισμούς…

Paul Ronzheimer: Πότε λοιπόν αναμένετε την ανοσία της αγέλης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και πάλι ανάλογα με το πώς ορίζουμε την ανοσία της αγέλης, 65% - 70% του πληθυσμού, και είναι σημαντικό να εγκριθούν τα εμβόλια για τους εφήβους. Αναμένουμε την ευρωπαϊκή έγκριση ώστε να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τα νεότερα παιδιά, ηλικίας 12 ετών και άνω. Αυτό θα είναι σημαντικό για τη σχολική χρονιά. Αλλά ο λόγος για τον οποίο έχουμε ακόμα κάποιους περιορισμούς είναι επειδή θέλουμε ο κόσμος να νιώθει ασφαλής. Και εμείς θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, οι τουρίστες θέλουν να είναι ασφαλείς και θέλουμε να βεβαιωθούμε πως όταν θα επιστρέψετε στη Γερμανία θα επιστρέψετε με τους ίδιους όρους. Επομένως, αν χρειάζομαι ένα τεστ αντιγόνων για να υποδεχτώ έναν Γερμανό τουρίστα, αν δεν έχει εμβολιαστεί, η Γερμανία θα πρέπει, όπως κάνει, να απαιτεί μόνο ένα τεστ αντιγόνων για να επιτρέψουν οι πολίτες στη Γερμανία. Και δεν είναι δύσκολο. Η βιομηχανία του τουρισμού έχει φροντίσει τα θέματα αυτά. Είναι πολύ εύκολο να κάνει κανείς τεστ παντού. Επομένως, ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τη διαθεσιμότητα των τεστ για την επιστροφή του στη Γερμανία.
Λιάνα Σπυροπούλου: Είστε αισιόδοξος για αυτή την τουριστική σεζόν; Πέρσι τα έσοδα ήταν χαμηλά. Γνωρίζουμε πως τα έσοδα από τον τουρισμό αντιστοιχούν στο 20%, αν δεν κάνω λάθος, του ΑΕΠ. Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ποιο είναι το σχέδιό σας; Υπάρχει Plan B;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, πέρυσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Φέτος αναμένουμε, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως θα περάσουμε από το 25% στο 50% (σε σχέση με το 2019). Νομίζω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά βέβαια δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Κινούμαι μόνο με τις καλύτερες εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Ο τουρισμός είναι σημαντικός στην Ελλάδα, πολύ σημαντικός, αλλά δεν είναι ο μόνος τομέας που έχουμε στην Ελλάδα. Διαθέτουμε και επιπλέον εργαλεία. Έχουμε πολλά ευρωπαϊκά κεφάλαια. Σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σοφά. Θέλουμε να τα επενδύσουμε, δεν θέλουμε να τα ξοδέψουμε. Νομίζω πως το σχέδιό μας θα εγκριθεί τελικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πολύ σύντομα. Επομένως, θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Paul Ronzheimer: Υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου προγράμματος του ΔΝΤ ή μπορείτε να εγγυηθείτε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση. Αυτό είναι ένα θέμα που ανήκει στην προηγούμενη δεκαετία. Η Ελλάδα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Paul Ronzheimer: Επομένως δεν υφίσταται κανένας τέτοιος κίνδυνος; Αν δεν πάει καλά η τουριστική σεζόν, αν η πανδημία…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένας και σε καμία περίπτωση. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η πανδημία επηρέασε τους πάντες. Η Ελλάδα δεν είχε τη μεγαλύτερη ύφεση. Άλλες χώρες τα πήγαν χειρότερα σε σχέση με την Ελλάδα, τα πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της πανδημίας. Δεν το περίμεναν πολλοί αυτό. Αλλά αν κοιτάξει κανείς το σύνολο των διεθνών οργανισμών αλλά και τις τράπεζες, όλοι αναμένουν μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη. Επομένως, θεωρώ ότι θα είμαστε σε καλή θέση για την περίοδο μετά την πανδημία. Αλλά η πανδημία έκανε σημαντική ζημιά σε όλους. Όχι μόνο στην Ελλάδα.

Λιάνα Σπυροπούλου: Υπήρξε ένα ιδιαίτερα περίεργο σχόλιο σε ένα ευρωπαϊκό περιοδικό ότι η κυβέρνησή σας έγινε ο «αγαπημένος μαθητής του δασκάλου» (teacher's pet). Ήταν σίγουρα περίεργο. Το βρίσκετε κολακευτικό ή προσβλητικό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαστε το pet (κατοικίδιο) κανενός. Εγώ έχω ένα πολύ καλό κατοικίδιο, καθώς υιοθέτησα έναν αδέσποτο σκύλο που φιλοξενείται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είμαστε pet κανενός και δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν «δάσκαλοι» που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται «παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα», αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε, γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας. Επομένως, ναι, κάποιες φορές όντως βρίσκω αυτά τα σχόλια όχι υποτιμητικά, αλλά πολύ αφελή. Ίσως αυτοί που τα γράφουν δεν κατανοούν πολύ καλά τη χώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα.

Paul Ronzheimer: Την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση σας προσέφερε κεφάλαια για να δεχτείτε πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία. Οικονομική βοήθεια. Θα δεχτείτε την προσφορά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, αλλά αυτό δεν είναι απλώς θέμα επιστροφής προσφύγων που έφτασαν στη Γερμανία περνώντας από την Ελλάδα. Θα ζητήσω από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν την Ελλάδα και τις άλλες νότιες χώρες στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Γερμανία έχει όντως αναλάβει το δικό της μερίδιο.

Paul Ronzheimer: Έγινε μια συγκεκριμένη προσφορά από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πληρώσουμε αν η Ελλάδα δεχθεί τους πρόσφυγες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν η Γερμανία μπορέσει να χτίσει σπίτια για τους πρόσφυγες αυτούς, θα συζητήσω βεβαίως την προσφορά. Αλλά δεν μπορώ να προσφέρω στους πρόσφυγες κάτι που δεν μπορώ να προσφέρω στους Ελληνες πολίτες. Είμαι πολύ ξεκάθαρος ως προς αυτό. Διότι έχουμε περιορισμένη δυνατότητα κοινωνικής στέγασης στην Ελλάδα.

Paul Ronzheimer: Συνεχίζουν να μιλούν για απαράδεκτες συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό ελήφθη η απόφαση στο δικαστήριο ότι αυτοί οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε μειώσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό, γιατί δεν προστατεύουμε μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, έχουμε σώσει εκατοντάδες ανθρώπους, χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Ο βασικός μας στόχος πάντα ήταν να διασφαλίσουμε πως δεν χάνονται ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και μπορώ να σας πω πως πλέον επεξεργαζόμαστε τις αιτήσεις ασύλου πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν. Και μπορώ να σας πω πως και οι συνθήκες για τους πρόσφυγες έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Μπορώ επίσης να σας πω πώς η δική μου κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η Γερμανία μας βοήθησε. Κληρονομήσαμε μια τραγική κατάσταση στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, απολύτως απαράδεκτη. Πλέον, δεν υπάρχει παιδί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Είναι όλα σε προστατευμένα περιβάλλοντα, όπως πρέπει να είναι. Και πολλά από αυτά έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ευχαριστώ πάρα πολύ που προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν αυτά τα παιδιά.

Paul Ronzheimer: Ας περάσουμε τώρα στην περίπτωση του Protasevich. Συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες. Όπως ξέρουμε, πριν ήταν στην Ελλάδα. Τι λέει η κυβέρνησή σας, τι γνωρίζει η Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ); Γνωρίζουν αν υπήρχαν πράκτορες που ήδη τον ακολουθούσαν όσο ήταν στην Ελλάδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διάβασα πολλές, ενδιαφέρουσες θεωρίες για κατασκόπους (spy theories). Καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί. Γνωρίζουμε πως ο Protasevich και η σύντροφός του ήταν εδώ για διακοπές. Γνωρίζουμε πως συνόδευσαν την αρχηγό της αντιπολίτευσης, που ήταν εδώ για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, και δεν έχουμε απολύτως κανένα στοιχείο πως κάποιος πράκτορας είχε επιβιβαστεί στην πτήση, ή ότι τον ακολουθούσαν, ή ότι παρενοχλήθηκε. Διάβασα πολλές από αυτές τις θεωρίες. Είναι πολύ ξεκάθαρο το τι συνέβη. Αυτή ήταν μια πράξη κρατικής αεροπειρατείας. Δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ώστε να προσποιηθούν ότι υπήρχε βόμβα στην πτήση, καθώς το αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και το αεροπλάνο προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Μινσκ, με αποκλειστικό στόχο να κρατηθεί ο Protasevich. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και επίσης γνωρίζουμε τι δεν συνέβη.

Λιάνα Σπυροπούλου: Είστε ευχαριστημένος με τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι άσκησα μεγάλη πίεση στο Συμβούλιο για να γίνουν αυστηρότερες οι κυρώσεις. Ένας από τους λόγους ήταν προφανώς ότι το αεροπλάνο αναχώρησε από την Αθήνα. Υπήρχαν Έλληνες επιβάτες. Ανθρώπινες ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο. Η ασφάλεια των πτήσεων είναι ζωτικής σημασίας. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους συμπεριφορά στην Ευρώπη. Νομίζω λοιπόν πως οι κυρώσεις είναι ισχυρές. Δεν αφορούν μόνο πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις και πιθανώς και τομείς. Και, βέβαια, η απόφαση να μην επιτρέπονται πτήσεις από το Μινσκ και τη Λευκορωσία σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια ήταν η σωστή.

Paul Ronzheimer: Αλλά ακόμα γίνονται... Αν δει κανείς τον εναέριο χώρο σε κάποιες χώρες, επιτρέπεται ακόμα η προσγείωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό δεν είναι κάτι που γνωρίζω. Δεν λέω πως δεν συμβαίνει, αλλά λέω πως δεν γνωρίζω ότι συμβαίνει. Αλλά νομίζω πως στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και το κάναμε γρήγορα. Γιατί -όπως γνωρίζετε- η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική δεν είναι πάντα πολύ γρήγορη στη λήψη αποφάσεων. Νομίζω πως όντως στείλαμε ένα σημαντικό μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή και ότι το καθεστώς θα υποστεί σημαντικές οικονομικές συνέπειες για αυτό που έκανε.

Λιάνα Σπυροπούλου: Υπήρχαν χώρες στο Συμβούλιο που δεν συμφωνούσαν με την επιβολή κυρώσεων;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Νομίζω πως ήταν σχετικά εύκολο να φτάσουμε σε ομόφωνη έγκριση, σε σχέση με άλλες συζητήσεις που είχαμε.

Λιάνα Σπυροπούλου: Όπως;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζετε πως ό,τι συμβαίνει στο Συμβούλιο μένει στο Συμβούλιο.

Paul Ronzheimer: Υπήρχαν συζητήσεις για πράκτορες της KGB που ήταν στην Αθήνα και που παρακολουθούσαν τον Roman (Protasevich) στο αεροπλάνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πάλι, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω: δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε πράκτορας της KGB ή άλλοι πράκτορες ήταν στην πτήση. Καμία απολύτως. Μηδενική ένδειξη. Και το διερευνήσαμε ιδιαίτερα λεπτομερώς.

Paul Ronzheimer: Επομένως, ποιοι ήταν αυτοί που απειλούσαν για την προσγείωση του αεροσκάφους;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από όσο γνωρίζω, ήταν ο πύργος ελέγχου που ήρθε σε επικοινωνία με το αεροσκάφος. Κανένας μέσα στην πτήση δεν ενεπλάκη σε οποιαδήποτε δραστηριότητα…

Paul Ronzheimer: Αλλά αυτό που μάθαμε από τον Roman (Protasevich), ήταν ότι κάποιοι τον φωτογράφισαν όταν ήταν στην Αθήνα, ότι τράβηξαν περίεργες φωτογραφίες του διαβατηρίου του…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να υπεισέλθω, προφανώς, σε λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό συνέβη στο αεροδρόμιο.

Paul Ronzheimer: Επομένως, δεν υπήρχαν πράκτορες στην πτήση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από όσο γνωρίζουμε και από τη δική μας δουλειά, και βέβαια συνεργαζόμαστε με Υπηρεσίες Πληροφοριών, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι οποιοιδήποτε πράκτορες βρίσκονταν στην πτήση.

Paul Ronzheimer: Τι θα γίνει στο τέλος με αυτή την υπόθεση; Πώς θα μπορέσει να ελευθερωθεί ο Roman; Πόση πίεση χρειάζεται να ασκηθεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτον, θα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Roman και τη Sofia σε μια εβδομάδα ή σε έναν μήνα. Θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν μια απόφαση που λάβαμε μια φορά και το θέμα θεωρείται λήξαν και πλέον προχωράμε στο επόμενο θέμα μας. Επομένως, μας ενδιαφέρει (να συνεχίσουμε την πίεση). Νομίζω πως όλοι μας ως Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να προσπαθήσουν να ελευθερωθεί ο Roman και η σύντροφός του, αλλά θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν. Γιατί ο Roman δεν είναι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι.

Λιάνα Σπυροπούλου: Σε λίγους μήνες η Γερμανία θα εκλέξει νέο καγκελάριο. Θα σας λείψει η καγκελάριος Merkel;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πολύ καλή σχέση με την καγκελάριο Merkel. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις. Τρέφω εξαιρετικό σεβασμό για αυτήν ως ευρωπαία ηγέτη, καθώς οι επαφές που έχουμε γίνονται συνήθως στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως σίγουρα είναι η πιο έμπειρη ηγέτης στο Συμβούλιο. Είναι μια φωνή λογικής. Αλλά η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή Δημοκρατία. Καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Κάποια στιγμή όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους. Ήταν απόφαση της καγκελαρίου Merkel να μην είναι και πάλι υποψήφια, μετά από τέσσερις θητείες, και η Γερμανία θα προχωρήσει μπροστά και θα εκλέξει ένα νέο καγκελάριο.

Paul Ronzheimer: Υπάρχουν τρεις υποψήφιοι τώρα. H Annalena Baerbock από τους Πράσινους, ο Olaf Scholz από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ο Armin Laschet από το CDU. Ποιον θα προτιμούσατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να σας πω. Αυτό εξαρτάται από τους Γερμανούς πολίτες, αυτοί θα λάβουν την απόφαση. Βεβαίως, ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια με το CDU/CSU, αλλά θα ήταν απρεπές εκ μέρους μου να δώσω κάποια συμβουλή ή να εκφράσω προτίμηση σε μια τόσο σημαντική εκλογή.

Paul Ronzheimer: Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε πρωθυπουργέ. Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε ένα υπέροχο καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και σε εσάς και εύχομαι οι Γερμανοί φίλοι μας να έρθουν στην Ελλάδα. Μετά από αυτή την πανδημία είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα θέλει να ταξιδέψει, θα θέλει να χαλαρώσει…

Paul Ronzheimer (στα γερμανικά): Να πούμε και μια φράση στα γερμανικά…

Κυριάκος Μητσοτάκης (στα γερμανικά): Ελάτε στην Ελλάδα.

Paul Ronzheimer: Αυτό μας είπατε και την προηγούμενη φορά…

Κυριάκος Μητσοτάκης (στα γερμανικά): Θα το πω ξανά, ελάτε στην Ελλάδα.

Paul Ronzheimer: Σας ευχαριστούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

«Βόμβα» Κομισιόν για νέο εργασιακό Μεσαίωνα: Λιγότερη σύνταξη και μετά τα 70 έτη! - Ο ρόλος του Κ.Μητσοτάκη

Λιγότερη σύνταξη και μετά τα 70 έτη! Αυτό ζητάει η Κομισιόν με νέα έκθεση της, η οποία στέκεται στη μείωση πληθυσμού που αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ανησυχητικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περιλαμβάνει έκθεση της Κομισιόν που προτείνει 6 επιπλέον χρόνια εργασίας και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ηλεκτροσόκ για χιλιάδες πολίτες – «Φωτιά» τα τιμολόγια που καταφτάνουν





Ηλεκτρικό ρεύμα: Σοκ για χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς οι λογαριασμοί που έφτασαν στα χέρια τους κόστιζαν σχεδόν… χρυσάφι! Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί.


Δύο συν δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πέφτει τόσο βαρύς ο πέλεκυς:

Πρώτον οι αυξημένες καταναλώσεις που προκάλεσε το lockdown. Όσο περισσότερες οι ώρες που περνάμε στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο δεύτερος ουσιαστικός λόγος, έχει να κάνει με το γεγονός ότι -λόγω της πανδημίας- δεν έγιναν οι προγραμματισμένες μετρήσεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών λογαριασμών.

Υπάρχουν νοικοκυριά στα οποία δεν είχε εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός για περισσότερο από έναν χρόνο. Και τώρα, με τον λογαριασμό που εκδόθηκε καλούνται να πληρώσουν ακόμη και 600-700 ευρώ.



Ο πρώτος έχει να κάνει με την ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα. Στην διεθνή αγορά, η τιμή των ρύπων έχει πάρει την ανηφόρα και αυτό θα αποτυπωθεί με αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Η πρώτη αποτύπωση, αναμένεται να γίνει στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν στο τέλος Μάιου ενώ πρόσθετη επιβάρυνση θα μας «συνοδέψει» για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν ακριβές οι τιμές των ρύπων.

Ο δεύτερος λόγος, δεν αφορά τις εταιρείες ηλεκτροδότησης αλλά τους δήμους. Αργά αλλά σταθερά, οι δήμοι προχωρούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων που έκαναν οι πολίτες για να τακτοποιήσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα.

Τώρα όμως που αποτυπώνεται η σωστή επιφάνεια του ακινήτου, αυξάνεται και το κονδύλι για τα δημοτικά τέλη. Επίσης, θα πρέπει να πληρωθούν και τα αναδρομικά τέλη καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι επιβάλλονται τέλη αναδρομικά από την 1/1/2020.

Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ξεχασμένη επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιβάρυνση.

Οι λογαριασμοί «έναντι» που εκδίδουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζονται βάσει των προηγούμενων καταναλώσεων. Αυτό γίνεται ώστε οι εκκαθαριστικοί να μην έχουν μεγάλη «απόσταση».

Όταν όμως καθυστερεί να γίνει η μέτρηση -υπάρχουν παραδείγματα νοικοκυριών που λόγω πανδημίας δεν έγινε μέτρηση για πάνω από έναν χρόνο- τότε… χάνεται η συνέχεια.

Έτσι, με το που θα βγει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός, ο καταναλωτής βλέπει… σπίθες.

Σε έναν χρόνο, η κατανάλωση του νοικοκυριού μπορεί να φτάσει και στις 6000-7000 κιλοβατώρες.

Λόγω καραντίνας, υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που ξεπέρασαν αυτό το όριο.

Έτσι, έχοντας πληρώσει μικρά ποσά ως έναντι, ήρθε η «σφαλιάρα».

Είναι ενδεικτικό ότι για ετήσια κατανάλωση 6000 κιλοβατωρών, το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής φτάνει στα 1423 ευρώ (ανάλογα και με την εταιρεία) ενώ στην 7000 κιλοβατώρες, ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 1680 ευρώ.

Αν μέσα στο 12μηνο λοιπόν ο καταναλωτής έχει πληρώσει έναντι τα 1000 ευρώ, τότε θα του έρθει ο εκκαθαριστικός στα 423 έως τα 680 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Η… εκδίκηση της ΔΕΗ

Σε μια κίνηση που θα φέρει σοκ σε χιλιάδες νοικοκυριά προχωράει η ΔΕΗ καθώς έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος!

Αιτία; Η ενεργοποίηση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα η οποία συμπεριλαμβάνεται στα τιμολόγιά της προχωρά η ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα του ράλι που καταγράφεται στο χρηματιστήριο των ρύπων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η ενεργοποίηση της ρήτρας, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάιο, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τάξης του 7% στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών.

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε ένα κόστος της τάξης των 2 έως 3 ευρώ σε έναν μέσο λογαριασμό.

Σημειώνεται ότι η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα είναι ενσωματωμένη στα παλιά τιμολόγια της επιχείρησης (Γ1, Γ1Ν), ενώ τα καινούρια τιμολόγια (ΔΕΗ My Home Enter) δεν περιλαμβάνουν καμία ρήτρα είτε διοξειδίου του άνθρακα είτε οριακής τιμής του συστήματος.

Για τους καταναλωτές δηλαδή που έχουν τα καινούρια τιμολόγια δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση.

Η αύξηση των 2-3 ευρώ πάντως αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω τον Ιούνιο, όταν και η χρήση των λιγνιτικών μονάδων περιορίζεται, με αποτέλεσμα το μείγμα της ΔΕΗ να περιλαμβάνει μικρότερο μερίδιο λιγνιτικής παραγωγής και άρα οι ανάγκες για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CΟ2 είναι μειωμένες.

Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα εισήχθη στα τιμολόγια της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2019, παράλληλα με την αύξηση που είχε αποφασιστεί τότε. Σημειώνεται ότι ως τιμή ενεργοποίησης της ρήτρας είχε οριστεί το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στα 30 ευρώ ο τόνος.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων έχουν προ πολλού υπερβεί τα 30 ευρώ, η ΔΕΗ είχε κρατήσει παγωμένη τη ρήτρα.

Ωστόσο καθώς πλέον οι τιμές στο χρηματιστήριο έχουν ξεπεράσει τα 50 ευρώ ο τόνος, η ΔΕΗ αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα.

Σημειώνεται ότι χθες κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο των Δελφών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ράλι των «ρύπων” και επισήμανε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν έως και τα 100 ευρώ ο τόνος.

Το ράλι αυτό καθιστά επίκαιρο το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ και έχει ως στόχο το σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2025.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Το κόλπο για να πληρώνεις λιγότερα

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι… βραχνάς για κάθε ελληνικό νοικοκυριό ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να δείτε το νούμερο στον εκκαθαριστικό σας προς τα… κάτω!

Δεν χρειάζεται να σπαταλάς ενέργεια και χρήματα για να έχεις άνεση (και θαλπωρή) στο σπίτι σου. Μπορείς με πιο οικονομικούς τρόπους να ζεις καλά και να σου μένουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι.

Πώς θα κάνεις οικονομία;

Να τοποθετήσεις το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί η θερμότητα αυξάνει την ηλεκτρική του ενέργεια μέχρι και 30%.

Επίσης να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη του σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή εξοικονομώντας έτσι ως και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Να μαγειρεύεις με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας. Με αυτόν τον τρόπο – και κυρίως μαγειρεύοντας με χύτρα – εξοικονομείς ηλεκτρική ενέργεια 30-60%.

Να ρυθμίσεις το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 20οC τον χειμώνα και 26οC το καλοκαίρι.

Να θυμάσαι πως για κάθε επιπλέον βαθμό, σπαταλάς περίπου 10% περισσότερη ενέργεια. Να αντικαταστήσεις τους κοινούς λαμπτήρες με λαμπτήρες Led.

Θα εξοικονομήσεις έτσι μέχρι και 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας.

Οι λαμπτήρες Led είναι μεν πιο ακριβοί, αλλά έχουν 10 φορές μεγαλύτερο χρόνο ζωής (10.000 ώρες), προσφέροντας το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με τους κοινούς λαμπτήρες και το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής κατανάλωσης (1 λαμπτήρας Led αντιστοιχεί σε 10 κοινούς λαμπτήρες).

Να σβήνεις τον υπολογιστή σου, όταν δεν τον χρειάζεσαι.

Να βγάζεις τον φορτιστή από την πρίζα, όταν δεν τον χρησιμοποιείς.

Να μην αφήνεις τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση standby.

Αν έχεις τη δυνατότητα: Τοποθέτησε στο σπίτι ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές ενός νοικοκυριού με κατανάλωση 2,5-4 kw ανά ώρα.

Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού που προκύπτει από την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι της τάξης του 60-74%.

Άλλαξε τις ηλεκτρικές συσκευές σου με νέες ανώτερης ενεργειακής κλάσης.

Για παράδειγμα: Η αντικατάσταση κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης Β με άλλο υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α+ ) και τεχνολογίας inverter οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 32% στη θέρμανση και 21% στην ψύξη.

Αν αντικαταστήσεις το παλιό σου ψυγείο ενεργειακής κλάσης D με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+, θα έχεις εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 62%, ενώ με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+++, εξοικονομείς περίπου 79% ενέργεια.

«Πρώτο βήμα» η ΕΜΑΚ: Ο Γ.Γεραπετρίτης έδωσε το «ΟΚ» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις!


«Κανένα θέμα συνταγματικότητας» λέει ο Γ.Γεραπετρίτης

Το «πράσινο φως» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς μέχρι και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις «άναψε» με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό δεν υπάρχει «κανένα θέμα συνταγματικότητας» με το να ζητάει μία επιχείρηση από τους πελάτες της (!) να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού! Και προφανώς το ίδιο θα ισχύει για τους υπαλλήλους.

Δηλώσεις που μόνο τυχαία δεν γίνονται από τον υπουργό, καθώς από χθες οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας έδιναν μεγάλη έμφαση στις δηλώσεις του Κώστα Χρυσόγονου, παρόλο που πρόκειται για πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κ.Χρυσόγονος είχε πει χαρακτηριστικά: «Στις συμβάσεις εργασίας και δη τις ατομικές που θα υπογραφούν από εδώ και πέρα, βάσει της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων, που κατοχυρώνονται και από το Σύνταγμα, δεν αποκλείεται να υπάρχει σαφής όρος αναφορικά με τον εμβολιασμό του εργαζόμενου, ως προϋπόθεση για την απασχόληση του από τον εργοδότη, κάτι που δύσκολα θα ανατρέψει κάποιο δικαστήριο».

Μάλλον τα όσα είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου άρεσαν στον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος θα θυμίσουμε πριν από λίγο καιρό είχε υποστηρίξει πως τα SMS τα στέλνουμε για «εκπαιδευτικούς λόγους» και είπε να κάνει παρόμοιες, μόνο που αυτή τη φορά έρχονται από εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Μιλώντας για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας «εφόσον κριθεί, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ότι ορισμένες κρίσιμες υπηρεσίες ή υποδομές που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, επιβάλλουν τον εμβολιασμό όσων βρίσκονται εκεί.

Έγινε ένα πρώτο βήμα που αφορούσε την ΕΜΑΚ», δήλωσε ακόμη και επιχειρηματολόγησε ότι δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύσει την πληρότητα της συμμετοχής στην εν λόγω μονάδα. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα γενικά δεδομένα εν ευθέτω χρόνω.

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να αποτελεί ο εμβολιασμός όρο για την πρόσληψη των 4.000 νοσηλευτών, ο υπουργός διατύπωσε την προσωπική του κρίση, ότι το θεωρεί «εύλογο από τη στιγμή που προσλαμβάνεται κάποιος με μια μόνιμη σχέση στο ελληνικό Δημόσιο σε μια δομή απολύτως κρίσιμη».

Σε κάθε περίπτωση όμως, διευκρίνισε αμέσως μετά, θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα από τον Σεπτέμβριο τόσο για το υφιστάμενο όσο και για το νέο προσωπικό.

Να τονιστεί εδώ πως κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως το υγειονομικό προσωπικό που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί «θα τεθεί σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας το επίδομα των 534 ευρώ».

Στην ερώτηση, τέλος, αν μια επιχείρηση θα μπορούσε να θέσει ως προαπαιτούμενο για τους πελάτες της να είναι εμβολιασμένοι, ο Γ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως δεν υφίσταται κανένα θέμα συνταγματικότητας εάν μια ιδιωτική επιχείρηση επιλέξει να διασφαλίσει την υγιεινή, είναι όμως άλλο να το επιλέξει η ίδια κι άλλο να της επιβληθεί έξωθεν.

Ουσιαστικά οι πελάτες δηλαδή θα πρέπει να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπουν σε μία επιχείρηση, σύμφωνα με τον Γεραπετρίτη, κάτι που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο και για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε υπαλλήλους, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο (και ήδη το κάνουν αρκετές επιχειρήσεις) για έναν επιχειρηματία να υποχρεώσει έναν υπάλληλο να εμβολιαστεί, από τ' ότι να αρνηθεί την είσοδο σε έναν πελάτη που δεν είναι εμβολιασμένος.

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ενημερώνουν τους πολίτες ότι ο εμβολιασμός για τον Covid-19 δεν είναι υποχρεωτικός, προτρέπει η Κοιν.Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης


Κατευθυντήριες οδηγίες στο θέμα του εμβολιασμού για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού περιέχονται στο Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μεταξύ των οδηγιών, τα κράτη-μέλη της ΕΕ παροτρύνονται να παρέχουν επαρκή ενημέρωση στους πολίτες ότι ο εμβολιασμός για τον Covid-19 δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πρέπει να υφίσταται οποιουδήποτε είδους πίεση για να εμβολιασθεί. Τονίζεται επίσης ότι κανένας δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιασθεί κατ΄επιλογήν του.

Ειδικότερα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε στις 27 Ιανουαρίου 2021 Ψήφισμα (αρ.2361) με θέμα «Εμβόλια Covid-19: Ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα».

Στο άρθρο 7.3 του Ψηφίσματος αναφέρονται τα ακόλουθα:

[H Κοινοβουλευτική Συνέλευση παροτρύνει την ΕΕ και τα Κράτη-Μέλη να:]

7.3.1 διασφαλίζουν ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν υπόκειται σε πολιτική, κοινωνική ή άλλη πίεση να εμβολιαστεί εάν δεν το επιθυμεί.

7.3.2 διασφαλίζουν ότι κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις για το ότι δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή επειδή δεν θέλει να εμβολιαστεί ·

7.3.3 λάβουν έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, και της διστακτικότητας όσον αφορά στα εμβόλια Covid-19 ·

7.3.4 διανέμουν διαφανείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, σε συνεργασία με ρύθμιση στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων για την πρόληψη της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης

7.3.5 επικοινωνούν με διαφάνεια το περιεχόμενο των συμβάσεων με τους παραγωγούς των εμβολίων και το καθιστούν δημόσια διαθέσιμο για κοινοβουλευτικό και δημόσιο έλεγχο ·

7.3.6 συνεργάζονται με μη κυβερνητικές οργανώσεις ή / και άλλες τοπικές πρωτοβουλίες για την προσέγγιση των περιθωριοποιημένων ομάδων ·

7.3.7 συνεργάζονται με τις τοπικές κοινότητες για την ανάπτυξη και εφαρμογή προσαρμοσμένων στρατηγικών για την υποστήριξη της πρόσληψης εμβολίων.


Καταιγισμός καταγγελιών στα γαλλικά social media για παρενέργειες της Pfizer: οίδημα ,θρομβώσεις,προβλήματα καρδιάς και στα πνευμόνια κ.α

Γεμάτο το γαλλικό διαδίκτυο από ορφανά μετεμβολιακά χτυπήματα..” Η αδερφή της γιαγιάς μου 83 ετών εδώ και 15 μέρες είναι στο νοσοκομείο για οίδημα ,φύσημα στην καρδιά και πολλαπλές θρομβώσεις μετά την δεύτερη δόση εμβολίου της Pfizer..” καταγγέλει μια χρήστης στο twitter στις 9.5.21

2.Σε σχόλιο στην ανάρτηση καταγγελία φωτιά: ‘H δεύτερη δόση του Pfizer ήταν μοιραία για την πεθερά του αδερφού μου. Έπαθε καρδιακή 4 μέρες μετά.Κι τελικά σύμφωνα με τους θεράποντες αυτό είναι ασυσχέτιστο”.


3.Άλλος χρήστης: στο περιβάλλον μου ένας γιατρός έχει στο νοσοκομείο 3 μέρες με προβλήματα στα πνευμόνια , και καρδιακά προβλήματα, θρόμβωση μετά από Pfizer..



4.Mια ακόμη χρήστης :μια φίλη της θείας μου στην α΄ δόση της Moderna καρδιακή αρρυθμία για 15′ και στη β΄30′ αυτή τελείωσε στα επείγοντα”. Καταιγισμός καταγγελιών μόνο σε μια ανάρτηση.

5.Σχόλιο στην ανάρτηση από άλλο χρήστη: μια φίλη 72 ετών εμβολιάστηκε με AstraZeneca και παρέλυσε για 2 μέρες. Πήρε το φόβο της ζωής της!




Άλλη χρήστρια στην άιδια ανάρτηση νέα μαρτυρία υπό μορφή σχολιασμού: Πολλές μαρτυρίες …η θεία μου νοσηλεύεται εδώ κι 1 μήνα μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου με προβλήματα στα πνευμόνια. την περιμένουμε να καταλήξει από τη μια μέρα στην άλλη…
Ενδεικτικά όλα αυτά της κατάστασης όταν κάθε Γάλλος έχει να καταθέσει και μια μαρτυρία για σοβαρές παρενέργειες στον περίγυρό του…

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

EUDRA: περί τους 10.000 πέθαναν αφού εμβολιάστηκαν..UK: 526 ασθενείς νοσηλεύθηκαν με COVID-19 μετά τον εμβολιασμό.Οι 112 πέθαναν.


Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Φαρμακοεπαγρύπνισης (EUDRA) ως τις 1/5/21 πέθαναν μετά τον εμβολιασμό περίπου 10.000 άτομα, οι 5036 δηλ. οι περισσότεροι καταγράφονται σε άτομα που εμβολιάστηκαν με Pfizer..9486 συνολικά πέθαναν αφού εμβολιάστηκαν…όλοι αυτοί οι θάνατοι έχουν αναφερθεί προς διερεύνηση.






Μια νέα έκθεση που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τεκμηριώνει ότι 526 ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο με COVID-19 παρά το γεγονός ότι εμβολιάστηκαν για COVID-19.Οι 112 πέθαναν.

Δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου, η έκθεση εξετάζει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για άτομα με COVID-19 κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «δεύτερου κύματος» και πώς αυτά συσχετίζονται με την κατάσταση εμβολιασμού τους. Καλύπτει την περίοδο από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός στο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως τις 10 Απριλίου.

Συνολικά 3.842 ασθενείς που είχαν λάβει την ένεση αργότερα εισήχθησαν σε νοσοκομείο, με 3.534 θετικούς ελέγχους χρησιμοποιώντας τεστ PCR. Ημερομηνίες για τη χορήγηση της πρώτης ένεσης ήταν διαθέσιμες για 3.598 από τους συνολικά 3.842 ασθενείς που εισήχθησαν.


Οι συντάκτες της έκθεσης σημείωσαν ότι υπήρξαν πολλά άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο εντός επτά ημερών από τη λήψη της ένεσης, αλλά δήλωσαν ότι «οι εισαγωγές σε αυτόν τον πληθυσμό δεν σχετίζονται με εμβολιασμούς. Είναι πολύ λίγος χρόνος για να λειτουργήσει ο εμβολιασμός (ανοσία για ανάπτυξη) για τους περισσότερους ανθρώπους και η μόλυνση θα είχε συμβεί πριν από τον εμβολιασμό σε πολλούς. “

Τέτοια συμπτώματα και επακόλουθες εισαγωγές στο νοσοκομείο, τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την ένεση, δεν φαίνεται να προκαλούν έκπληξη ή ανησυχία στους ερευνητές.


Επιπλέον 211 ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα μεταξύ 15 έως 21 ημερών μετά την ένεση, τα οποία η έκθεση ταξινόμησε ως «αποτυχία εμβολιασμού», καθώς οι ερευνητές περίμεναν να δουν «κάποια ανοσία» σε αυτά τα άτομα.

Οι ερευνητές παρείχαν τρεις προτάσεις για να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί αυτός ο αριθμός ασθενών είχε αναπτύξει συμπτώματα του ιού και είχαν νοσηλευτεί, ακόμη και μετά την περίοδο κατά την οποία η ένεση έπρεπε να ήταν αποτελεσματική. Πρώτον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επισήμαναν «αποτυχία εμβολιασμού».

Επιπλέον, ανέφεραν ότι οι περισσότεροι από τους νοσοκομειακούς ασθενείς είχαν μολυνθεί «λίγο πριν ή γύρω στο χρόνο του εμβολιασμού και οι υπόλοιποι μετά τον εμβολιασμό αλλά πριν από την ανάπτυξη της ανοσίας (ανοσοποίηση)».

Η έκθεση αμφισβήτησε επίσης εάν οι ηλικιωμένοι που είχαν λάβει την ένεση είχαν μολυνθεί εκείνη τη στιγμή ή λίγο μετά, λόγω μιας αλλαγής στις δραστηριότητές τους με βάση μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Δεν δόθηκε περαιτέρω εξήγηση σχετικά με το γιατί περισσότεροι από 500 ασθενείς νοσηλεύτηκαν στις 21 ημέρες μετά την ένεση, ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που οι ερευνητές ανέμεναν ότι οι ενέσεις θα έπρεπε να είναι αποτελεσματικές.
Από αυτούς, 112 ασθενείς που είχαν αναπτύξει συμπτώματα σε πάνω από 21 ημέρες μετά την ένεση πέθαναν αμέσως μετά. Συνολικά 82 από αυτούς που πέθαναν ήταν στη δεύτερη κατηγορία υψηλότερου κινδύνου, όπως εξετάστηκαν από τους ερευνητές – ηλικίας 80 ετών και άνω, ή ένας επαγγελματίας υγείας. Η έκθεση δεν εξέτασε την κατηγορία υψηλότερου κινδύνου της κυβέρνησης, η οποία αποτελείται από τους τροφίμους και το προσωπικό Γηροκομείων. (LifeSiteNews 6/5/21)

Στο Ισραήλ, ο αριθμός των θανάτων από το Covid μειώθηκε σημαντικά μετά την τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού. Δυστυχώς, υπήρξε υπερβολική θνησιμότητα στη χώρα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ και δεν αποδίδεται στο COVID.Στην Αγγλία, ο αριθμός των θανάτων από το Covid μειώθηκε σημαντικά μετά την τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού. Δυστυχώς, καταγράφηκε μια υπερβολική θνησιμότητα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ και δεν αποδίδεται στον Covid …. Η ιστορία επαναλαμβάνεται παντού, δυστυχώς.Όταν η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε την εβδομάδα 46η το 2020, η υπερβολική θνησιμότητα αυξάνεται πιο γρήγορα.Ένα παράδειγμα την εβδομάδα 10η για την ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών, υπάρχουν 12.000 περισσότεροι θάνατοι από το 2019 και 8.000 σε σύγκριση με το 2020 !!!

Για την Ελλάδα οι 100 ημερησίως θάνατοι που εμφανίζονταν ως προχθές είναι πάρα πολλοί όταν η Γαλλία που γενικά δεν πάει καλά χώρα 70.000.000 έχει 200 ημερησίως. Αυτή η έξαρση θανάτων στην Ελλάδα σχετίζεται με αυτό που παρατηρήθηκε γενικά σε όποια χώρα ήταν στην αιχμή μαζικού εμβολιασμού;;;

Περιουσιολόγιο: Ο νεοκομμουνισμός είναι εδώ - Ό,τι δεν δηλώσεις από αρχές του 2022 περνάει στο κράτος

«Ροζ» αριστερά και νεοφιλελεύθερη δεξιά υπηρετούν το σχέδιο για έναν παγκόσμιο νεοκομμουνισμό Όσο εμείς ασχολούμαστε με τον εντέχνως καλλιερ...